Raktvål och rakkräm

Bakgrund

Raktvål har en väldigt lång historia och var länge den självklara produkten vid rakning, men har med tiden fallit lite i glömska. Det var i samband med att rakkräm blev populärt som raktvålen tappade sin självklara plats i badrummen, mycket på grund av att rakkrämen är mer lättarbetad än raktvål. Gemensamt för produkterna är att man måste jobba upp ett lödder med hjälp av varmt vatten och en rakborste. Att dessa produkter ytterligare fallit i populäritet sedan raklödder på burk introducerades kan man gott anta beror på lättja. Både raktvål och rakkräm har överlägsna egenskaper i alla avseenden jämför med raklödder på burk, bortsett från tiden det tar att bearbeta produkterna.

Raktvål rakhyvel kam och rakborste

Raktvålens och Rakkrämens egenskaper

Raktvål och rakkräm består av en rad naturliga ämnen som återfuktar och skyddar huden under och efter rakningen. Tvålen och krämen mjukar upp skäggstrån och innehåller oljor som motverkar friktion och gör det lättare för rakhyveln att klyva stråna. Skillnaden i graden av friktion är väldigt påtaglig jämför med raklödder på burk. Även doften är oerhört behaglig, kanske främst för att den är mer naturlig än burklödder.

Rakborsten är raktvålen och rakkrämens bäste vän

Både raktvål och rakkräm vispas bäst upp till raklödder med hjälp av en rakborste med grävlingshår. För raktvål är borsten ett måste men rakkräm kan teoretiskt appliceras i ansiktet med fingrarna. Med rakborstens hjälp får man ett betydligt rikligare lödder samtidigt som har positiva egenskaper som bidrar till en bättre rakning.

Rakborste med grävlingshår
Rakborste med grävlingshår.

Med borstens hjälp appliceras raklöddret i ansiktet och bidrar till en väldigt behaglig känsla och när grävlingshåret kommer i kontakt med skägget ställer sig stråna upp vilket gör att man kan få till en närmare rakning.

Att vispa upp raktvål eller rakkräm till ett krämigt raklödder

Det är inte vidare svårt att vispa upp raktvål eller rakkräm till ett krämigt raklödder så snart man lärt sig grunderna. Dessa presenteras nedan och det är absolut värt de två-tre minuter proceduren tar.

  1. Börja med att fylla en rakskål med varmt vatten.
  2. Lägg rakborsten (med grävlingshår) i vattnet och låt den ligga i ett par minuter.
  3. Ta upp borsten, skaka ur merparten av vattnet som samlats och droppa ett par droppar varmt vatten i skålen.
  4. Ta upp raktvål eller rakkräm på borsten och börja arbeta upp skummet me cirkulära rörelser. Till sätt mer vatten ifall tvålen inte löddrar utan bara samlas i borsten.
  5. När löddret är krämigt och fint kan man gott sluta och påbörja rakningen.

Efter rakningen

Efter rakningen kan man skölja bort eventuella rester från tvålen eller krämen med hjälp av lite varmt vatten men det viktigaste av allt är att sedan skölja ansiktet i kallt vatten för att stänga porerna och motverkar eventuellt svullnad. Ifall små skärsår uppstått kan blodet fördelaktigt stoppas med hjälp av att lägga en alunsten på såret. Avslutningsvis bör ansiktet smörjas in med en aftershave som återfuktar ansiktet.

Raktvål eller rakkräm

Så vad ska man då välja: raktvål eller raklödder? Det är en fråga utan ett självklart svar. Bäst är nog att testa sig fram för att se vad som passar en själv bäst. Rakkrämen är lättare att jobba upp till lödder än tvålen, men tvålen får ett annat typ av lödder som vissa föredrar, trots den lite längre processen. Vi frågade en av Stockholms bästa barberare om sin erfarenhet kring ämnet och fick svaret att de främst använder rakkräm eftersom det blir ett rikligare raklödder men att många andra föredrar raktvål.