Putsa koppar

Koppar i hemmet

Koppar är ett metalliskt grundämne med rödaktig ton som är såväl värmeledande som estetiskt tilltalande. Dessa egenskaper som har gjort materialet populärt i svenska hem sedan lång tid tillbaka. Kokredskap ( kastruller och pannor), ledningar och serveringsfat är exempel på saker som ofta är gjorda i koppar, speciellt i äldre hushåll. En fördel med att ha kokredskap i koppar är att redskapen snabbt värms upp och avger en jämn värmespridning. Den vackra ytan är bara en bonus. En negativ aspekt är att redskapen kräver skötsel för att hållas blanka, men det är ingen större möda att putsa koppar.

Kopparpannor i kök
Koppar har länge varit ett populärt material för köksredskap.

Varför man behöver rengöra koppar

När koppar kommer i kontakt med vatten och syre uppstår en kemisk reaktion som leder till att materialet ärgar. Ärg är den gröna missfärgning man ofta kan se på många gamla koppartak. Det tar dock väldigt lång tid innan ett kopparföremål kommer till stadiet då det blir grönt, och föremål i hemmet rengörs oftast långt innan det händer.

Ärgat brevinkast av koppar
Brevinkastet har efter lång tid fått en grön missbildning men inte tillräckligt mycket för att dölja kopparfärgen helt.

Man kan se att ett k0pparföremål börjat ärga när färgen har blivit mörkare och det börjat dyka upp prickar på ytan. Det är inte alla som ser det som något negativt, utan uppskattar snarare lite patina, men många vill hålla sina kopparprodukter skinande rena. De personer som är lagda åt de senare hållet kan pusta ut – det är nämligen väldigt enkelt att rengöra koppar som börjat ärga. Nedan kommer vi gå igenom en del olika tekniker och husmorstips för hur man rengöra koppar, och försöka redogöra för- och nackdelar med för olika alternativen.

Putsa koppar med vattenbaserat putsmedel

Att rengöra koppar med hjälp av ett vattenbaserat putsmedel är nog det alternativ som går fortast i avseendet förberedelser och utförande i relation till övriga alternativ. Det som behövs är:

  • Ett vattenbaserat putsmedel.
  • Varmt vatten.
  • En svamp eller trasa att putsa med.
  • En torr trasa att torka föremålet med.

Processen är tämligen enkel och tar bara någon minut eller två att utföra. Följ stegen nedan:

  1. Skölj föremålet i varmt vatten.
  2. Applicera putsmedlet.
  3. Skölj av.
  4. Torka torrt.

Se videon för en detaljerad beskrivning.

Nackdelen med tillvägagångssättet är att man blöter ner föremålet med vatten vilket påskyndar ärgningen. Man kan därför tvingas att rengöra föremålet relativt snart igen. Var därför väldigt noga med att torka föremålet helt torrt efter rengöringen.